6 oct. 2010

Nina Hagen - Personal Jesus

Asteptari: A fost o vreme in anii 80, cand daca puneai la chefuri Nina Hagen riscai fie sa trimiti lumea acasa fie sa declansezi o nebunie. Cei care subliniaza faptul ca Nina Hagen e o excentrica fac o mare greseala. E un pleonasm, Nina e definitia excentricitatii, e crème de la crème.  Solista nascuta in 1955 in Berlinul de Est si-a inceput cariera intr-o trupa numita Automobil dar a cunoscut faima gratie albumului Nina Hagen Band in 1978, realizat in partea de vest a Germaniei de atunci. Criticile cu care a fost blagoslovita la vremea aceea sunt valabile si-n ziua de azi: Nina s-a dedicat intotdeauna suta la suta muzicii, reusind sa puna la punct performance-uri adeseori socante, care de-a lungul vremurilor au inclus si colaborari cu nume ca Lene Lovich, Anthony Kiedis, Christopher Franke, Tim Burton, Rammstein sau Apocalyptica. Personal Jesus vine dupa patru ani de la precdentul Irgendwo auf der Welt.

Rezultat: Atunci cand am auzit prima oara ca solista care a editat un album de genul Nunsexmonkrock este gata sa scoata un disc de gospel, reactia a fost una nu tocmai placuta. Pare inceputul unei glume, dar nu e deloc asa: de ceva vreme Regina Punk-ului, Nina Hagen a devenit o crestina model. Drept urmare, majoritatea pieselor de pe acest disc se invart in jurul acestui subiect: Jesus. Cu toate acestea, Nina Hagen a ramas aceeasi Queen Of Punk. Doar ca la cei 55 de ani ai sai stilistic navigheaza in alte ape. Dealtfel Nina intotdeuna a fost o femeie de la care nu stiai la ce sa te astepti. Acum e la fel.....

Cunoscatorii de standarde din categoria muzica de „church” vor regasi aici o sumedenie de melodii familiare celor care au calcat vreodata intr-o  tabara crestina de vara, ca I’ll Live Again,” “Down at the Cross,” “Just a Little Talk with Jesus,” “Take Jesus with You“. Dar si ceva obscuritati, cum ar fi inceputul discului, care poarta numele de God s Radar. Si care ne spune ca radarul lui Dumnezeu este fixat asupra noastra! Piesa debuteaza cu o chitara acustica care ma tarziu suna foarte a la Red Hot Chilli Peppers, iar vocea este aceea pe care o stim de demult. Cand stridenta, cand linistitoare, cu alte cuvinte superba! In ceea ce priveste piesa care da titlul albumului, Personal Jesus, aceasta este una care defineste perfect cuvantul extraordinar. Piesa celor de la Depeche Mode a mai avut parte de interpretari absolut fabuloase. Printre altele de Marilyn Manson si Johhny Cash. Dar versiunea plina de sarm a Ninei Hagen merita sa intre in cartea cu cele mai bune preluari ale tuturor timpurilor. In primul rand datorita prestatiei vocale ale solistei (care e de nota zece si pe restul pieselor). Iar mai apoi datorita instrumentatiei care desi la prima vedere e un country neinspirat, reuseste sa cucereasca. Printre cele 13 piese se regasesc elemente de blues, rock n roll, country si gospel. In cantitati industriale, cat pentru mai multe albume la un loc! E drept lipseste punk-ul de odinioara, dar Nina Hagen demonstreaza ca e la inaltime. Fara indoiala vocea solistei, care in unele momente aminteste de prestatia madam-ei Shirley Bassey este aceea care adauga multe plusuri acestui album. Din fericire, n-avem parte de „noutati” in ceea ce priveste instrumentatia, plaja sonora fiind una clasica dar diversa. Exista o sumedenie de motive pentru care acest Personal Jesus se recomanda a fi un album care merita sa intre in colectia personala cu CD-uri de suflet. Desigur cei care au prins vremurile in care Nina Hagen era o auditie – cult alaturi de DAF, Sex Pistols sau Billy Idol vor imbratisa neconditionat acest material. Merita ascultat pe repeat si de restul lumii, daca nu pentru altceva macar pentru diversitate.

Recomandari: Nina Hagen n-are nevoie de asa ceva. E un nume care spune tot si care merita sa patrunda si cu Personal Jesus in sufletele a cat mai multi melomani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu