6 oct. 2010

Royksopp - Senior

Mood-ul acestui disc este unul contemplativ, iar productia este una de mare finete. Liniile melodice respira prin fiecare por si au o eleganta aparte, astfel incat produsul final este unul cat se poate de placut urechii. Majoritatea criticilor folosesc atunci cand vine vorba de Royksopp sintagma de „sunet cald”. E chiar fierbinte, credeti-ma.....Senior e o intoarcere la radacini a celor de la Royksopp, sau pentru cei care au ascultat numai Junior, o fateta noua a trupei. Cert este ca baietii acestia stralucesc si fara ajutorul unor voci invitate. Sincer, prefer mai mult latura aceasta a norvegienilor, chiar daca nici cealalta nu e de lepadat. Alaturi de Caribou, e unul din cele mai esentiale albume electronice ale anului 2010. .

Asteptari: Svein Berge si Torbjorn Brundtland sunt doi norvegieni care in anul 2001 au luat prin surprindere lumea muzicii electronice cu albumul de debut Melody A.M. Albumul de fata vine in continuarea „Junior”-ului, aparutin 2009.

Rezultat: Fascinant. Freamatul creat de cei doi muzicieni norvegieni este unul inuman de pozitiv, iar intreaga plaja sonora a acestui disc se invarte undeva in zona meditatiei si scoate o “stare de bine” din tine demna de povestit nepotilor. Chiar daca prin contrast fata de Junior, pe Senior absolut toate piesele sunt instrumentale, acestea reusesc sa aibe personalitate. Pentru ca e fair play sa dam cuvantul artistilor, trebuie sa amintim faptul ca Svein Berge si Torbjorn Brundtland si-au descris „puisorii” astfel: „Junior are o energie aparte si o stare de „hey – ho” specifica tineretii iar Senior este mai introvertit, plin de secrete intunecate si memorii distorsionate“. Nici un poet n-ar putea puncta mai bine starea pe care ti-o insufla Senior....

Mood-ul acestui disc este unul contemplativ, iar productia este una de mare finete. Liniile melodice respira prin fiecare por si au o eleganta aparte, astfel incat produsul final este unul cat se poate de placut urechii. Majoritatea criticilor folosesc atunci cand vine vorba de Royksopp sintagma de „sunet cald”. E chiar fierbinte, credeti-ma.....Si deosebit de contagios, odata ce ai intrat in vraja Royksopp e greu sa scapi din acest taram de poveste.Prima piesa a discului, intro-ul And The Forest Began To Sing e un pic perversa: da un start oarecum fals „actiunii” dar reuseste sa capteze atentia prin niste viori monumentale si pregatesc cat se poate de elegant „macelul” care urmeaza. Tricky Two ar putea fi cunoscuta acelora care au ascultat Junior, albumul lor anterior, avand in vedere ca are un schelet asemanator cu una din melodiile acestuia. De aceasta data excursia e un pic altfel iar beat-ul acestei melodii este cat se poate de „vecin” cu ceea ce intelege marea majoritate a lumii prin muzica electronica moderna de dans. Si totusi, seamana sar nu rasare: e adresata urechii, la fel ca si The Alcoholic, care beneficieaza de o adevarata feerie de sunete bine inchegate. Inainte de a asculta piesa Senior Living, pregatiti-va intens: respirati profund, intrerupeti orice activitate si fiti gata pentru o explozie de visare! O chitara „chill” troneaza mai mult decat decent peste un aranjament facut parca special pentru tine. Piesa asta e fara indoiala momentul cel mai strasnic al acestui Senior. Starea de bine continua si in The Drug, o piesa mult mai energica decat restul, care se apropie putintel de experimentele celor de la Chemical Brothers si contine un bas ucigator. Se prea poate ca a doua jumatate a albumului sa fie nitel mai putin inspirata, dar unde ati mai vazut un album care sa te tina cu sufletul la gura de la primul pana la ultimul acord? Senior e o intoarcere la radacini a celor de la Royksopp, sau pentru cei care au ascultat numai Junior, o fateta noua a trupei. Cert este ca baietii acestia stralucesc si fara ajutorul unor voci invitate. Sincer, prefer mai mult latura aceasta a norvegienilor, chiar daca nici cealalta nu e de lepadat. Alaturi de Caribou, e unul din cele mai esentiale albume electronice ale anului 2010.

Recomandari: Un disc esential pentru oamenii care au aflat ca exista muzica electronica de ascultat. Royksopp se asculta fara pantofii de dans, numai cu urechile ciulite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu