6 oct. 2010

Sexy Sushi - Cyril

Asteptari: O buna parte din muzica made in France are o savoare aparte. Nu stiu exact de ce, dar o multitudine de oameni din aceasta tara au un „aproach“ cu totul diferit atunci cand vine vorba de compozitie. Iar rezultatele sunt o – la – la, in cele mai multe cazuri. Sexy Sushi e o trupa etichetata „electro – punk“ franceza infiintata in luna decembrie a anului 2002 formata din Rebeka Warrior si Mitch Silver.

Rezultat: E ceva magic in muzica acestor francezi care la prima vedere par a fi o trupa „in gluma“. Ce s-o fi ascunzand in spatele acestui magic? Greu de spus. Pun pariu ca nu sunt singurul care a patit-o. Cand ceva iti pica cu tronc, explicatiile nu par a fi tocmai coerente in viziunea celorlalti. Chiar si dupa mai multe auditii cap – coada ale acestui Cyril, nu am un raspuns clar. Ceea ce este cert este insa faptul ca albumul de fata se recomanda a fi una din cele mai interesante aparitii ale anului in curs. E o explozie de energie in stare pura, un manifest anti – comercial , un strigat de lupta impotriva muzicii de genul bubble – gum, toate adunate la un loc si inmultite cu o cifra cat se poate de mare. Influentele solistei care reuseste sa te cucereasca inca din prima secunda cu vocea ei profund anti – la moda sunt Berruriers Noirs, Jamiro Pagny si Severine Dion. Iar ale tipului care se ocupa de tot ce se aude la capitolul instrumentatie converg spre lucruri ceva mai cunoscute de toata lumea, in speta Plaid si Daft Punk. Nu stiu cat de mult conteaza influentele, dar stiu ca rezultatul este unul uimitor.

Piesele acestui album fac parte din categoria incadrabila in “straniu dar excitant”. In ciuda numelui, nimic de aici n-are de-a face cu sexul. Si categoric nici cu mancarea numita sushi, extrem de la moda dealtfel. Dimpotriva, Sexy Sushi e definitia cat se poate de exacta a termenului anti – sic. Aranjamentele lor la categoria sound electronic sunt la mii de ani lumina distanta de ceea ce se asculta astazi in cluburi. Cu toate acestea pot fi digerate de fanii hard trance. Poate chiar si techno. Dar cu siguranta printre picaturi se simte si electro. Ba chiar si punk si chiar si niscaiva minimalism din era Neue Deutche Welle. Daca nu credeti ca aceasta insiruire de stiluri poate fi contopita intr-o singura formatie, puneti urechea langa difuzor si apasati Play pe Sexy Sushi. Intr-un interviu acordat unui site francez, membrii trupei au fost intrebati daca cred ca vor fi invitati vreodata la vreo petrecere tinuta in gradina primei doamne a Frantei. “Poate sa tundem iarba. Am un costum ideal pentru asta” a venit raspunsul imediat.

Revenind la cele 14 track-uri de pe acest album, e imposibil ca orice meloman care a auzit vreodata de conceptul de DIY sa nu gaseasca ceva pe plac. De la sound-ul usor in genul Miss Kitin & Hacker care razbate din piesa La mort d'une dame pana la atitudinea vocala a la Sonic Youth din Love les tartes, ghiveciul de aici este unul cat se poate de captivant. Practic e o muzica electro care poate sa-I enerveze la culme pe aceia care asculta “electro de discoteca”. Sau o muzica punk enervanta pentru crestele care au digerat numai Exploited sau Sex Pistols la vremea lor. Pare-se ca titlul La fille a la tête de dinde’ (fata cu cap de curcan) este o insulta tipic frantuzeasca, dar constructia acesteia este o adevarata savoare. Pentru cei care fac imprudenta de a asculta doar single-ul Marin exista riscul ca eticheta aplicabila celor de la Sexy Sushi sa fie „electro” de bun augur. Adevarul e insa unul mult mai complex. Fie ca e e anarcho – electro – punk sau muzica cat se poate de nebuna, armoniile celor de la Sexy Sushi demonstreaza ca mai exista si lucruri misto in lumea asta, care nu sunt atinse de microbul globalizarii. Sau al prostitutiei muzicale. Laude sincere merita si Depeche toi, care in ciuda titlului n-are nici in clin nici in maneca cu Depeche Mode. Atitudinea DIY iese in evidenta si in Forêt mystique, le malin qui grandit en moi, care aduce oarecum a DAF la capitolul instrumentatie. Pe ici pe colo (mai ales in La mort d'une dame) Sexy Sushi pare a fi o incrucisare intre Laurent Garnier, Zombie Nation si o serata din categoria Ladyfest in care voci pitigaiate recita poeme nervoase. Sexy Sushi e o imbinare neverosimila de punk, electro, umor si minimalism. Cu alte cuvinte ridicol de apetisant.


Recomandari: Pentru toti aceia care mai dau doi bani pe atitudine. Nu neaparat pentru amatori de punk, electro sau alte genuri considerate de unii "obscure", ci pentru cei care se incapataneaza sa mai creada ca muzica e o arta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu