6 oct. 2010

Kim Wilde - Come out and play

Asteptari: Kim wilde si-a inceput cariera muzicala acum 29 de ani, cand Kids in America a devenit un slagar al vremurilor numite generic „new wave”. Vremurile bune ale solistei s-au intins pana spre 1987 cand a ajuns in fruntea topurilor cu You keep me hanging on. Incepand din 1988 Kim Wilde este o gradinareasa, iar Come out and Play este al 11-lea album din discografia solistei.

Rezultat: Se spune pe buna dreptate ca gaina batrana face o ciorba buna. Iar MILF e un concept cat se poate de la moda. Kim Wilde implineste in luna noiembrie a acestui an 50 de ani, dar reuseste cu acest album sa le dea peste nas la capitolul dinamicitate si originalitate multor vedete prefabricate din „pop”, care au cu doua trei sau patru decenii mai putin de viata. N-as putea identifica cu precizie care este secretul reusitei acestui album care poate fi socotit „adevaratul” comeback al solistei. O combinatie ucigatoare intre elemente rock si chichite folosite pe scara larga si in muzica pop de astazi? O atitudine usor „punk” dublata de o maturizare de inteles? Combinatia dintre vremurile cand Depeche era o trupa axata pe synth-uri si refrene trendy si azi? Probabil ca toate acestea la un loc ii confera acestui disc un statut aparte: muzica buna, indiferent de etichete.

Pare a fi SF, dar discul asta nu prea are momente neizbutite. Desi „de toate pentru toti” nu mai e un slogan celebru, amatorii mai multor stiluri muzicale pot fi vrajiti pe deplin de aceste melodii. Fie ca vorbim de Hey you (care a „imprumutat” riff-ul de chitara din Personal Jesus – ul celor de la Depeche Mode) sau Get Out (fara indoiala cireasa de pe tort), noile creatii ale solistei se recomanda a fi melodii de exceptie. Pe ici pe colo, alaturi de sound-uri retro constructiile sonore sunt imbogatite cu aranjamente ultra – moderne, din categoria Sophie Ellis Bextor sau September, de exemplu. Si momentele calme ale albumului au consistenta, Loving you more fiind de exemplu o balada de nota zece. Magnetul principal al discului este insa superba amestecare a sound-ului new wave – rock din anii 80 si beat-urile actuale din ceea ce s-ar putea numi dance – pop.  Chiar daca o tona de artisti au incercat sa impace taberele de rock si pop de-a lungul timpurilor, Kim Wilde e „the one”. Ea reuseste sa atace ambele stiluri cu mult bun – gust, astfel incat niciunul din elenu-si pierde din stralucire. Inca de la primele acorduri ale piesei cu numarul unu pe acest disc, King of the world, e clar ca aceia care au devorat albumele de inceput ale solistei au toate motivele de bucurie. E un start cat se poate de fericit care te face sa ciulesti urechea tare de tot la ceea ce urmeaza. Si merita pe deplin fiindca pe aici se mai regasesc Greatest Journey alaturi de solistul celor de la Heaven 17, Glenn Gregory sau My wish is your command, o piesa care poate fi inclusa in ipotetica clasificare de „Billy Idol in varianta feminina”. Unicul moment inexplicabil este finalul discului, Jessica fiind cu siguranta o piesa la care nu te astepti din partea solistei. Alegerea producatorilor de a scoate ca single de promovare a albumului melodia Lights down low nu consider ca a fost foarte inspirata. Nu e o piesa rea, dar  cu siguranta e sub multe alte compozitii de pe aici.

Cu 15 ani in urma Kim Wilde a reusit sa scoata un disc cat se poate de insipid ce poarta numele de Now & Forever. In 2006 discul ei Never Say Never a fost pe jumatate promitator. Dar acum, avem o Kim Wilde back in business de-adevaratelea iar Come out and play merita toate laudele! Si daca in timpul acestei auditii aveti cateva flashback-uri sonore ale unor piese ca Chequered Love,  Cambodia" sau "View From a Bridge", nu-i nici un bai! E efectul Kim Wilde. 

Recomandari: Come out and play se poate administra in orice doze oricarei categorii de varsta. Rezultatul, buna dispozitie, e garantat. Categoric nu are efect garantat pentru toata lumea, dar odata cooptat, microbul Kim Wilde este unul cat se poate de placut.

Un comentariu:

  1. Hi I'm jpaul from France and big fan.
    Thank you for this article really good.
    This album is indeed very great.
    I have a blog in French about this artist with translators when you soon. JPaul

    RăspundețiȘtergere